3 Cara Menjemput Rezeki Part 1

Share

‘ISTIGHFAR SEORANG TUA’

“Bila sampai waktunya, pasti Allah beri nikmat pada kita, percayalah.” Kata-kata ini masih melekap di ingatan walau sudah bertahun dahulu.

Satu petang, aku melalui kawasan di timur semenanjung. Tujuanku hanya satu. Pulang ke kampung halaman, rumah arwah bapaku dulu.

Tiada apa-apa. Hanya sekadar rasa rindu.

Rindu pada orang yang telah tiada, rindu pada kenangan masa lalu di rumah itu. Itu cerita lain yang akan ku ceritakan nanti.

Sampai di sebuah persimpangan, aku lihat satu warung di tepi jalan yang menjual di situ. Dah lama tak balik kampung, pemandangan masih sama, cuma telah wujud kedai-kedai baru di tepi jalan.

“Assalamualaikum, pakcik, saya nak pisang goreng dengan keropok tu boleh?” pesanku pada pakcik itu.

“Boleh, sekejap ya adik.” Balas orang tua separuh baya itu. Pakcik itu berkopiah putih, bersih di kepalanya. Terlihat rambutnya keputih-putihan, tanda usia yang telah tua.

Dengan langkah yang perlahan, dia ambil satu-persatu seperti yang aku pesan tadi.

Dari tadi aku perhatikan, setiap apa yang dilakukan pasti disulami dengan alunan istighfar dari bibir. Dengan senyumannya yang tak pernah lekang, menambah manis pada setiap perilakunya.

“Pakcik, senang hati nampaknya. Hari ini ada apa-apa ke?” usik ku, cuba memulakan perbualan.

“Alhamdulillah adik, hari-hari hati senang, jiwa lapang. Sambil tu kita sebut nama Allah, pasti rezeki datang.” kata pakcik itu sambil mengikat bekas kuah makanan tadi.

“Oh, macam itu rupanya. Tapi tak penat ke pakcik, saya tengok dari tadi berisitghfar. Dengan kerja pakcik lagi nak buat.” tanyaku lagi.

“Eh tak susah. Bila kita sabar buat sesuatu pasti ada hasilnya. Samalah macam rezeki adik. Bila dah sampai waktu, pasti akan sampai kepada kita. Allah Maha Mengetahui.” katanya lagi.

“Betul ke pakcik? Mesti pakcik dah kaya-raya sekarang kan?” soalku ingin tahu.

“Alhamdulillah, pakcik rasa cukup segala-galanya. Pakcik dapat bersama keluarga, dapat meluangkan masa ke masjid, tak ada apa nak pakcik rungutkan.

Kadang-kadang adik, rezeki itu bukanlah hanya wang ringgit, itu pakcik pasti.” dengan bersungguh dia menceritakan kepadaku.

“Allahu Akbar, Allahu Akbar..” azan mendayu-dayu mula kedengaran dari surau lama di seberang jalan.

“Kalau tak ada apa-apa, pakcik nak segera ke surau adik, nanti lambat pula. Jom?” Katanya.

“Oh ya, baik pakcik. Jom.” Balasku mengikut dari belakang.

Sabda Nabi SAW:

“Dan hendaklah kamu memohon ampunan kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya, nescaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik kepadamu sampai waktu yang telah ditentukan.

QS: Hud: 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Semasa

Berita semasa